киберзастраховане
Karoll Standard Няма коментари

           Глобализацията се превърна в тенденция на 21 век. Положителната страна на този процес е увеличаването на международната търговия. Увеличаването на мащаба и темпото на движение на капитали, появата на световни финансови пазари, работещи денонощно в реално време. Това се случи до голяма степен благодарение на съвременните технологии и интернет, които направиха възможно преодоляването на разстоянието, границите и времето за обмен на активи, идеи и научни иновации.

Глобализацията обаче има и негативни страни, една от които са хакерските атаки. Киберпрестъпността отдавна е надхвърлила границите. В светлината на нарастването на броя и тежестта на киберпрестъпленията. Управлението на риска на организациите е принудено да добави към списъка си още една опасност за бизнеса и държавата, на която преди това си затваряха очите.

Необходимо е да се работи с тези рискове и да се търсят начини за тяхното оптимизиране.

За тези цели има три основни направления: технологични решения за сигурност, образователна работа в областта на борбата и предотвратяването на киберпрестъпленията, както и киберзастраховане. През последните години инструментът за киберзастраховане стана широко разпространен на международния пазар. И сега се предлага от повече от 60 застрахователни компании по целия свят.

Основната цел на киберзастраховането е защита срещу мащабна хакерска атака. Този вид застраховка предоставя финансов механизъм за възстановяване от големи загуби, като помага на бизнеса да се върне към нормална работа, да поддържа стабилност, платежоспособност и да намали загубите поради прекъсване на дейността.

Хакерите са насочени не само към държавни институции и предприятия, но и към частния сектор. Киберзастраховането придоби своята популярност в развитите страни. Причината – разбирането, че чрез внедряване на най-новите решения за киберсигурност и постоянна работа с персонала винаги остава този 1% риск от компрометиране на системата, който не може да бъде предвиден и оценен.

Всъщност на този етап влиза в действие киберзастраховането, което се характеризира с широк обхват на покритие и защитава компаниите от финансови загуби в резултат на DDoS атаки, фишинг, кибер изнудване, заразяване със злонамерен софтуер, отговорност за съхранение на поверителна информация и лични данни.

Не на последно място, покриват се прекъсване на дейността и пропуснати ползи в резултат на споменатите инциденти. Освен това застрахователните компании предлагат следните допълнителни условия: възстановяване на разходи за разследване на киберпрестъпления, антикризисен PR за възстановяване на репутация, разходи за защита в съда и възстановяване на ИТ системи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *