застрахователно събитие
Karoll Standard Няма коментари

Шофьорите знаят, че е по-добре да не се шегуват с времето. При необичайна топлина двигателят може да прегрее, гумите да експлодират и спирачките да откажат. Да, и влиянието на студеното време автомобили също са податливи.

И дори шофьорският опит не винаги гарантира срещу проблеми. Събрахме от цял свят няколко реални, но редки застрахователни събития, причинени от времето.

Когато навън е горещо, не оставяйте бутилки с вода в кабината. Ако слънчевите лъчи са достатъчно силни, бутилката може да играе ролята на леща: тя ще събере лъчите в лъч светлина, сравним по мощност с малък електрически нагревател .

През 2018 г. потребителят Idaho Power публикува видео в YouTube, което показва как бутилка вода, оставена в колата, изгаря две дупки в тапицерията. Собственикът на колата имаше късмет, защото ако колата беше останала на слънце още по-дълго, щеше да възникне пожар и цялата да изгори.

Бутилката с вода не е единственото нещо, което не трябва да оставяте в колата си през летните месеци. Вторият такъв артикул е балон с полиуретанова пяна.

В цилиндъра има високо налягане и под въздействието на температурата пяната се разширява. Когато стените не могат да издържат натиска на разширяващата се маса, настъпва експлозия. В най-добрия случай ще трябва да се почисти вътрешността, в най-лошия щетите по вътрешността ще бъдат много по-силни. През 2017 г. например балон с полиуретанова пяна, който избухна в автомобил ВАЗ, изби предното стъкло.

Видеорегистраторите помагат в спорни ситуации на пътя, но има моменти, когато могат сериозно да навредят на собственика на автомобила.

В някои случаи слънчевите лъчи могат напълно да разтопят пластмасовия корпус на рекордера за няколко часа,от нагряването батерията набъбва, може да се запали или да експлодира . Същото може да се случи и с power bank или смартфон, оставени на слънце. Затова през лятото се опитайте да не оставяте такива предмети в купето под лъчите на слънцето или да ги оставите в багажника или жабката.

През зимата животни често се качват под капака и спят, заради топлината от двигателя. По-лошо е, когато плъховете си проправят път под капака. Гризачите могат да се опитат да построят гнездо вътре. Те влачат остатъци от храна, парчета вестници, парцали и други отпадъци под капака, за да изолират гнездото. Плъховете могат да прегризат жици и маркучи, особено когато наблизо няма друга храна.

Затова е препоръчително да не паркирате колата в близост до сметища, кофи за боклук и складове, да не оставяте остатъци от храна в купето и да проверявате колелата и пространството в близост до двигателя преди шофиране.

При настъпили застрахователни събития – застрахователен брокер Карол Стандарт разполага с екип ликвидация, който ще съдейства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *