Кибер рискове и киберзастраховане: Как новите реалности влияят на пазара?
Karoll Standard Няма коментари

Една все по-актуална тема – кибер рискове и киберзастраховане: Как новите реалности влияят на пазара?

Масовият преход на фирмите към дистанционно управление и дистанционна работа е оказал значително влияние върху спецификата на кибер рисковете. Например много служители, предпочитащи да работят в кафенета, паркове или в „домашния си офис“, използват обществени Wi-Fi мрежи, които често са слабо защитени. Ако се свържеш с компрометирана точка за достъп и след това се свържеш с корпоративната мрежа, има голям риск от изтичане на данни и пароли. Немалко са и зачестилите мейли с „фишинг“ атаки, които целят злоупотреба с лични данни, да не говорим, че голяма част от тях имат успеваемост.

Именно тук на помощ идват застраховките, които покриват различни кибер рискове, сред които загуба на лични данни.

Въпреки факта, че големите кибератаки не са широко разпространени в България, колкото в западните страни, местните компании също проявяват интерес към защита срещу кибер заплахите. Този вид застраховка все още се развива и  нейната специфика не е напълно позната на компаниите. Някои фирми на този етап не намират нужда от застраховка покриваща кибер рискове и предпочитат да не забелязват подобни рискове, а други разчитат на вътрешна система за сигурност.

Много местни търговски и производствени компании считат, че застрахователните разходи просто не се оправдават. Те се съмняват в ефективността на механизма за застрахователна защита и смятат застраховката не за най-важната функционална част от търговската дейност, а за празна формалност.

В същото време има много примери как, благодарение на наличието на застрахователна полица, българските собственици на бизнес компенсират загубите, възникнали в резултат на всякакви неблагоприятни събития  по време на действащия застрахователен договор и успешно продължават търговските и икономическите си дейности.

Следователно единственото правилно решение днес е реална оценка на рисковете, които са се увеличили поради редица фактори и заобищалящи заплахи и сътрудничеството с най-надеждния застраховател. Системното използване на застрахователния механизъм може да се счита за изключително изгодна инвестиция за бъдещето.

Ако говорим за прогнози, експерти считат, че киберпрестъпниците ще продължат да се фокусират върху финансовите киберпрестъпления, като не забравят за кражбата на лични данни на клиенти на различни предприятия. Също така следващата година трябва да очакваме по-мащабни и сложни атаки – тъй като интелигентните устройства проникват с все по-голяма бързина в живота и ежедневието ни. По-добре е да бъдем подготвени.

Екпертите на застрахователен брокер Карол Стандарт ще разкажат подробно за кибер рискове и киберзастраховане – потърси ни още днес.

Телефони за връзка с нашия екип: 02 4008 440 | 0893 555 908

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *