Karoll Standard Няма коментари

В началото на 2017 година излезе изследване, което показа, че 30-40 годишните сега – ще се пенсионират най-вероятно на 70 години. Това е чиста математика. Когато тези поколения остареят, те ще представляват повече от половината от населението ни.

За да се получават пенсии подобни на сегашните, единственото решение е повишаване на пенсионната възраст. Чехия вече призна, че през 2050 година пенсионната възраст ще стане 73 години. Далеч не всички държави са толкова честни с бъдещите пенсионери. Сегашните 30-40 годишни, са най-голямото поколение. И като такова то плаща най-големия дял от текущите пенсии.

Днешният пенсионен модел се задъхва при най-положителното съотношение работещи-пенсионери. При тази ситуация само 40% от пенсиите се финансират от осигуровки. Останалите 60% от данъци чрез дотации от бюджета. Децата между 10 и 15 години в момента в България са едва 300 хиляди. На тях ли ще разчитаме да плащат пенсиите на всички нас?

Тъй като едва ли моделът за пенсиониране ще се промени в близко бъдеще, то всеки един от нас би трябвало да започне да мисли сам за старините си. Да започне да заделя на страна пари, които са само негови. Тези пари могат да му носят му доходност и да се умножават.

Често хората подхождат внимателно и скептично при сключване на застраховка живот. Липсата на информацията и „компетентните” мнения на кварталните „експерти” допълнително влошават ситуацията.

В тази статия сме Ви подбрали кратък списък, заради който си струва да сключите застраховка живот:

1.Търсите сигурност за вашето здраве и не разчитате особено на „надеждността” на здравната каса, която смени повече шефове, отколкото националния отбор по футбол – треньори. Съвсем нормално е хората да нямат доверие в подобна институция. Затова търсят начин да не разчитат само и единствено на нея.

2.Една от най-логичните и популярни причини хората да сключват този вид полици, са предлаганите данъчни облекчения при застраховка живот. От които се възползват повечето хора. Държавата ще ви признае за разход плащанията по полица за застраховка живот.  Тези плащания не трябва да са по-големи от 10% от облагаемия ви доход (ако са повече, то тя ще отчете пълните 10%) и вие няма да дължите данък върху тях.

3.При застраховка „Живот“ ако нещо ви се случи дори на втория ден, след като сте я сключили, то имате възможността да получите пълно покритие от цялата застрахователна сума т.е., ако сте застрахован за 40 000 лева, при настъпване на застрахователно събитие в първите дни от рисковото ви покритие, то можете да получите пълната сума.

4.Чрез застраховка „Живот“, можете да си осигурите допълнителна пенсия, която с оглед на огромния обем стаж, който се изисква днес, за да получите нормална пенсия може да се окаже едно изключително далновидно решение.

5.Не губите нищо дори да е настъпило застрахователно събитие. Ако боледувате или се нараните, то застрахователната компания се задължава да ви изплати съответния процент от застрахователната ви сума. Този процент е отговарящ на нараняванията ви, болничния престой и т.н., като същевременно вашата застраховка „Живот“ продължава да бъде активна. Съответно вие ще получите пълния и размер, плюс доходността от нея при изтичането на вашата полица.

6.Спестовната застраховка живот е един отличен начин да планирате бъдещето на семейството си. Чрез нея можете да платите за образованието на децата си. Също така да направите плащане за жилище или автомобил, както и да си осигурите втора допълнителна пенсия.

Трябва да знаем, че това е широко използван финансов инструмент в цивилизования свят. В момента в повечето западноевропейски страни, САЩ, Япония, Канада, Австралия и др. населението, което притежава такива продукти е между 60 и 85%.

Освен това има и нещо друго –  това не е само форма на спестяване, това е един продукт, който ще ни подсигури в най-тежките моменти от нашия живот. По този начин мислим и за бъдещето и сигурността на семейството си. А когато остареем спестовната част ще ни помогне да живеем по-нормално. Хората по света спестяват по този начин, защото искат да си осигурят спокойствие в несигурния свят, в който живеят, а не защото са богати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *