Здравна застраховка – как да изберем правилната?

ноември 8, 2023

Търсенето на здравна застраховка нарасна през последните години. Медицинската застраховка, е полица, която предоставя здравна грижа за Вашите служители. Освен това предоставя и по-лесен достъп до реномирани лечебни заведения и висококвалифицирани медицински специалисти на територията на цялата страна.

Застраховката гарантира комплексно и качествено медицинско обслужване, бързо и адекватно решаване на здравословни проблеми, спокойствие и сигурност за здравето на служителите с персонално обслужване.


Застрахователен брокер Карол Стандарт ще изготви оферти спрямо Вашите индивидуални нужди, за да изберете най-подходящата здравна застраховка за Вашите служители.


Освен че, този продукт се предлага за юридически лица, застрахователните компании имат продукти, разработени и за физически лица и семейства. За тях можете също да прочетете в нашия блог. Можете да получите повече информация и от нашите колеги. Само ще споменем, че ефективният екип е богатството на всяка компания, а здравите служители са ключът към успеха на предприятието.


Когато търсите най-добрата доброволна здравна застраховка за Вас, не се ръководете единствено от съображение за икономия. Погледнете, какви рискове покриват пакетите, тяхната пълнота, ограничения и подлимити.

Помислете, кое ще Ви устройва според включените опции и крайната цена на полицата. Цената на полицата не е фиксирана и зависи от покритите рискове, застрахователните суми, комбинацията от включени услуги. За да се определи цената на полица, трябва да се вземат предвид множество фактори като брой на служителите, тяхното разпределение в страната или тяхната концентрация, видовете включени пакети, лимити и подлимити, начин на ползване на услугата и др.


Именно от тази гледна точка препоръчваме работа със специалист в застраховането, който ще може да Ви ориентира и предостави адекватни “tailor-made” оферти. При работа със застрахователен брокер, Вие получавате набор от оферти от водещи застрахователни компании, отговори на всички Ваши въпроси, лично отношение, коректност, конфиденциалност и информираност.
Вашият застрахователен брокер ще Ви информира при наближаване падежа на вноската или изтичане на застрахователната Ви полица, както и ще Ви съдейства при настъпване на щети и ще защити Вашия интерес.


Потърсете ни още днес.

Злополука в чужбина: как да използваме застраховка?

ноември 1, 2023

Злополука в чужбина – неприятното събитие се е случило… нека да разгледаме как да използваме застрахователната полица. За необходимостта от застраховка при пътуване в чужбина вече Ви информирахме в нашия блог, графа „Полезно“.
Всички предимства са очевидни дори и за не най-опитните туристи. В непозната страна е трудно да намерите квалифицирана медицинска помощ сами, такива услуги са много скъпи за чужденци и т.н. С една дума, няма нужда да рискувате здравето и финансите си в името на незначителни спестявания от застрахователна полица.

Повечето застрахователни компании работят чрез асистанс за предоставяне на помощ на клиенти в чужбина. Това са специализирани служби, които пряко организират медицинско обслужване, транспорт, лечение и хоспитализация.
Съдействието е на разположение 24/7, има служители, които могат да придружават процеса на различни езици. По този начин Вашето здраве, а понякога и животът по време на пътуване, зависи от качеството на тази услуга.

Застрахователни събития в чужбина
Списъкът на случаите, покрити от застраховката, ще бъде почти идентичен за всички компании. Пакетът може да се различава в набор от опции – например различна сума за стоматологична помощ или голям списък от включени медицински услуги. Но в крайна сметка това ще оскъпи полицата.


Какво точно попада в застрахователното събитие в чужбина, какви наранявания и заболявания – трябва внимателно да прочетете правилата за застраховане при избора на компания и да определите най-добрата оферта за себе си.


Също така трябва да проучите изключенията, така че по-късно да не разчитате на помощ, която не е предоставена. Например алкохолното отравяне автоматично ще изключи всички случаи на наранявания от застрахователни събития.
Много важно: когато получавате медицинска помощ в чужбина, трябва да се уверите, че всичко е ясно документирано в лечебното заведение. Запитванията, проверките и рецептите ще трябва да бъдат изпратени на застрахователната компания, след като се върнете у дома за възстановяване на разходите.
Струва си да разберете какво друго покрива застраховката – в допълнение към директната спешна медицинска помощ. Злополука в чужбина – как да използвате застраховката, можете да разберете от общите условия, които вървят заедно със застрахователния договор по полицата. Винаги можете да получите помощ и съдействие и от Вашия личен брокер в застраховането – Карол Стандарт.

Застраховка професионална отговорност на архитекти и инженери

октомври 27, 2023

Трудно е да се прецени отговорността на архитектите и инженерите, които проектират строителни и други обекти и извършват всички необходими изчисления, свързани със здравината, издръжливостта и комфорта на бъдещите конструкции. Съвременните проекти стават все по-сложни, изискват индивидуален подход и изпълнение, а очакванията и изискванията на клиентите и клиентите по отношение на тези обекти са силно надценени, а сроковете за изпълнение на проекта са ограничени. Като се има предвид колосалното количество работа и сложността на изчисленията, дори най-внимателният и надежден професионалист може да направи грешка, която ще му струва десетки или дори стотици хиляди лева, поради което нито една компания не може да си позволи да остане без застраховка професионална отговорност на архитекти и инженери.

Застрахователен брокер Карол Стандарт е добре запознат с точните видове застрахователни покрития, необходими за застраховка професионална отговорност на архитекти и инженери, което ни позволява да дадем оферти за застрахователна полица, която осигурява на нашите клиенти застрахователно покритие за всички възможни рискове.

Проектанти, архитекти и инженери или независим строителен надзор – се застраховат съгласно чл.171 от Закона за устройство на територията.
Застрахователно покритие на застраховка професионална отговорност на архитекти и инженери:
 1. Нарушаване на задължения: искове на трети лица, произтичащи от некачествено изпълнение на професионални задължения, грешки, пропуски, неточно/невярно твърдение (изявление), нечестно изпълнение на техните функции или нарушаване на поверителността, настъпило в резултат на действия или бездействия в предоставянето на професионални услуги.
 2. Физически и/или имуществени щети, ако и когато са резултат от действително или декларирано несъответствие със законово установеното ниво на компетентност и опит в предоставянето на професионални услуги.
 3. Интелектуална собственост: обхваща нарушаване на авторски права.
 4. Клевета: обезщетение за искове на трети лица за клевета и клевета
 5. Измама и некоректност на служителите: покрива финансови претенции, произтичащи от измамни действия/операции на служителите на застрахования.
 6. Защита на данните: обхваща искове, произтичащи от нарушаване на поверителността на личните данни (съхранение, предаване и използване).
  Кой може да сключи застраховка професионална отговорност:

• Архитекти;
• строителни инженери;
• машинни инженери;
• електронни инженери;
• химически инженери;
• инженери по минно дело и приложна геология;
• топографи;
• оценители;
• градостроители.

Инцидент при паркиране – застрахован или не?

октомври 11, 2023

Наскоро клиентка се свърза с нашия екип за своя случай. Колата ѝ е ударена от отваряща се врата на паркиран до нея автомобил. Нейният въпрос е дали получената щета – инцидент при паркиране ще ѝ бъде заплатена по застраховка гражданска отговорност.
Съгласно Закона за безопасност на движението по пътищата пътнотранспортно произшествие е събитие, настъпило в процеса на движение на превозно средство по пътя и с негово участие.

По смисъла на Закона за пътищата и Градоустройствения кодекс паркингът е неразделна част от път или улично-пътна мрежа. В разбирането на Правилата за движение по пътищата паркингът е прилежаща територия.

Най-значимият фактор за квалифициране на застрахователно събитие тук е движението на автомобила. Ако инцидентът се случи, докато едно от превозните средства се движи, тогава участниците биха могли доста лесно да съставят двустранен протокол и след това пострадалия имуществено да получи обезщетение по застраховка гражданска отговорност без никакви проблеми.

При издаване на застраховка Гражданска отговорност, освен полица, стикер и зелена карта, към нея се дава и бланка двустранен протокол.

Според Закона за безопасност на движението по пътищата пътнотранспортно произшествие с двустранен протокол се удостоверява, когато когато има само двама участници в ПТП, няма пострадали лица и има съгласие за вината.


Ако автомобила, участвал в споменатото в началото ПТП, има застраховка ПЪЛНО АВТОКАСКО, това определено би било застрахователно събитие и щетата възникнала от инцидент при паркиране подлежи на обезщетение.

В случай, че има спор за вината между двамата водачи на автомобили, следва да се заяви ПТП-то с материални щети на телефон 112.

Застрахователни продукти – кой има нужда от защита?

септември 20, 2023

Животът е постоянно движение напред. Само стабилността ни дава възможност да стъпваме уверено в бъдещето. Застраховките са създадени само за предвидливите и далновидни собственици. Застрахователен брокер Карол Стандарт е компания, която се грижи препятствията по пътя да не Ви накарат да спрете. Предоставяйки застрахователни продукти на водещите застрахователни компании в страната. Защо да изберете нас като свой сигурен партньор в застрахователния свят?
Над 20 години успешна работа на застрахователния пазар в България;
Повече от 90 офиса в 65+ населени места в България
Експерти в корпоративно застраховане и ликвидиране на щети;

Застрахователните продукти, в които имаме експертиза са различни, сред които:

Мисията на застрахователен брокер Карол Стандарт е да осигури високо ниво на застрахователно обслужване. Предоставяме избор от оферти за застрахователни продукти измежду водещите застрахователни компании, за да може застрахования да вземе информирано решение. Считаме че, застраховките помагат за финансова защита на бизнеса и семейството в непредвидени ситуации.


Стремейки се да бъдем максимално достъпни за нашите клиенти, застрахователен брокер Карол Стандарт открива нови офиси и разширява обхвата на предлаганите услуги на територията на страната.


Всяка година в България застраховката става все по-популярна услуга. Доказано е, че този важен елемент от всяка икономическа връзка е най-ефективният начин за компенсиране на щетите и възстановяване в първоначален вид, след неблагоприятно и непредвидено събитие.


Изберете застрахователна полица по застраховка Автокаско и изпитайте предимствата на професионалното обслужване. Качественото и бързо разрешаване на проблеми с Вашия автомобил са нашите основни предимства. На Ваше разположение ще бъде нашият екип по ликвидация, който ще съдейства при настъпване на щета с Вашия автомобил, имот или необходимата здравна грижа.
По време на своята дългогодишна и успешна дейност застрахователен брокер Карол Стандарт се утвърди като надежден партньор.

Застрахователен договор, редът за неговото сключване и прекратяване, правата и задълженията

август 31, 2023

Застрахователен договор е споразумение, по силата на което едната страна (застрахователят) се задължава да предостави застрахователна защита на другата страна, застрахования или трето лице, предвидено в договора, застрахования, срещу фиксирана такса (застрахователна премия).Характеризирайки договора за застраховка, можем да разграничим следните характеристики.
 • Застрахователният договор е двустранна сделка. Страни по застрахователния договор са: застрахования и застрахователя, като за сключването му е необходимо да се изрази съгласуваната воля на тези два субекта. Съзастраховането не превръща застрахователния договор в многостранен договор, а само показва, че от едната му страна (страната на застрахователя) участват няколко лица.

 • Застрахователният договор е платен. Застрахователят плаща застрахователната премия, а застрахователят носи риска от застрахователно събитие и при настъпването му извършва застрахователно плащане.

 • Застрахователният договор е взаимен договор, което означава, че двете страни имат субективни права и задължения.

 • Няма безсрочни застрахователни договори, дори ако в случай на лична застраховка плащанията на застрахователната сума ще продължат до смъртта на застрахованото лице.

 • Дълго време се водят спорове относно реалността или консенсуалността на договора.

 • Характерна особеност на eдин застрахователен договор е, че той винаги се сключва във връзка със застрахователно събитие, в резултат на което застрахователят има задължение да заплати на застрахования застрахователното обезщетение или застрахователната сума. В тази връзка трябва да се каже, че някои автори считат застрахователния договор за условна сделка или по-скоро за сделка, извършена под отлагателно условие. Условният характер на договора обикновено се дължи на факта че плащането или неплащането на застрахователно обезщетение (застрахователна сума) зависи от това дали е настъпило или не застрахователно събитие.

 • Повечето автори характеризират застрахователния договор като алеаторна (от лат. alea – зар, шанс), рискова сделка. Това се обяснява с факта, че застраховката е предназначена да компенсира щетите (загуба, вреда), причинени от застрахователното събитие. Междувременно застрахователно събитие може или не може да настъпи. Може да причини вреда (загуба), но може и да не е така. Застрахованият, плаща застрахователната премия, рискува всичките му разходи да бъдат напразни, тъй като застрахователното събитие може да не настъпи и той да не получи застрахователно плащане. Застрахователят носи риск от настъпване на застрахователно събитие и той трябва да извърши застрахователно плащане в размер, значително надвишаващ тази сумата, която е получил под формата на застрахователна премия.

За да сключи договор, застрахователят трябва да уведоми писмено или по друг начин застрахователя за намерението си. В този случай застрахователят може да предложи на застрахования да попълни разработеното от него заявление за постъпване в застраховка. Застрахованият е длъжен да информира застрахователя и за всички известни му обстоятелства, които са от съществено значение за определяне на вероятността от сключване на застрахователно събитие по договора и възможните загуби от него (степента на риска по договора), ако тези обстоятелства са налице неизвестен и не трябва да е известен на застрахователя.

Зелена карта – защо ми я издават и за какво ми е необходима?

август 27, 2023

Към задължителната полица Гражданска Отговорност на автомобилистите се издава стикер и зелена карта. Тя Ви е необходима при напускане територията на Р. България. Сертификатът зелена карта е валиден през целия застрахователен договор по Вашата полица. Препоръчително е да седи в жабката на автомобила Ви, заедно с полицата по ГО и двустранния протокол.

Сертификат Зелена карта е международен сертификат за застраховка,. Издава се от името на Национално бюро в съответствие с Препоръка № 5, приета на 25 януари 1949 г. от Работната група към Комисията по сухопътен транспорт на ЕИК. На него са отбелязани държавите, за които важи. Тези, за които не Важи, са задраскани.
Имайте предвид, че ако преминавате през територията на държава, която не участва в споразумението, Вие сте длъжни да закупите за нея застраховка „гражданска отговорност“. Такава държава е Косово – при навлизане в нейната територия, трябва да се снабдите със застраховка ГО.

Ако по време на Вашето пътуване извън страната, станете виновник по време на злополука, Вашата застрахователна компания ще поеме изплащането на щетите на пострадалото лице или пострадалите лица в границите, установени от законите на страната, в която е настъпила злополуката.

Поради факта, че Зелената карта е задължителна, е забранено да пътувате в чужбина без нея. Шофьор без зелена карта може лесно да получи отказ за преминаване на границата. И ако липсата или невалидността на застраховката се установи вече в чужбина, тогава той може да се сблъска с наказание с различна степен на тежест, от голяма глоба до арест или депортиране.

Сертификатът зелена карта се издава без допълнителна такса. При загубен такъв, се обърнете към застрахователя си, за да Ви бъде издаден дубликат.

Желаем Ви безаварийно пътуване в чужбина. При още въпроси и нужда от съдействие за издаване на застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, можете да се обърнете към нашия екип! Ние от застрахователен брокер Карол Стандарт ще отговорим на всички Ваши въпроси и ще Ви предоставим оферти от водещи застрахователни компании.

Киберзастраховане – инструмент за управление на риска

август 27, 2023

           Глобализацията се превърна в тенденция на 21 век. Положителната страна на този процес е увеличаването на международната търговия. Увеличаването на мащаба и темпото на движение на капитали, появата на световни финансови пазари, работещи денонощно в реално време. Това се случи до голяма степен благодарение на съвременните технологии и интернет, които направиха възможно преодоляването на разстоянието, границите и времето за обмен на активи, идеи и научни иновации.

Глобализацията обаче има и негативни страни, една от които са хакерските атаки. Киберпрестъпността отдавна е надхвърлила границите. В светлината на нарастването на броя и тежестта на киберпрестъпленията. Управлението на риска на организациите е принудено да добави към списъка си още една опасност за бизнеса и държавата, на която преди това си затваряха очите.

Необходимо е да се работи с тези рискове и да се търсят начини за тяхното оптимизиране.

За тези цели има три основни направления: технологични решения за сигурност, образователна работа в областта на борбата и предотвратяването на киберпрестъпленията, както и киберзастраховане. През последните години инструментът за киберзастраховане стана широко разпространен на международния пазар. И сега се предлага от повече от 60 застрахователни компании по целия свят.

Основната цел на киберзастраховането е защита срещу мащабна хакерска атака. Този вид застраховка предоставя финансов механизъм за възстановяване от големи загуби, като помага на бизнеса да се върне към нормална работа, да поддържа стабилност, платежоспособност и да намали загубите поради прекъсване на дейността.

Хакерите са насочени не само към държавни институции и предприятия, но и към частния сектор. Киберзастраховането придоби своята популярност в развитите страни. Причината – разбирането, че чрез внедряване на най-новите решения за киберсигурност и постоянна работа с персонала винаги остава този 1% риск от компрометиране на системата, който не може да бъде предвиден и оценен.

Всъщност на този етап влиза в действие киберзастраховането, което се характеризира с широк обхват на покритие и защитава компаниите от финансови загуби в резултат на DDoS атаки, фишинг, кибер изнудване, заразяване със злонамерен софтуер, отговорност за съхранение на поверителна информация и лични данни.

Не на последно място, покриват се прекъсване на дейността и пропуснати ползи в резултат на споменатите инциденти. Освен това застрахователните компании предлагат следните допълнителни условия: възстановяване на разходи за разследване на киберпрестъпления, антикризисен PR за възстановяване на репутация, разходи за защита в съда и възстановяване на ИТ системи.

Какво е застрахователно събитие?

август 25, 2023

Можете да защитите финансовото си състояние в критични ситуации с помощта на застрахователни продукти. Основават се на договорните отношения между клиента и компанията. Първо, потребителят получава оферти и купува застрахователна полица, която отговаря на нуждите му. В застрахователния договор трябва да се посочи видът на застраховката, да се изброят застрахователните случаи, да се определят размерите и механизмът на обезщетението. В случай на непреодолима сила застрахователната компанията се задължава да извърши съответните плащания. Тази система е взаимноизгодна и за двете страни. Какво да правим при настъпило застрахователно събитие ще обсъдим в редовете по-долу.

Какво е застрахователно събитие?
Това е името на настъпилото събитие и е включено в списъка на покритите рискове посочени в застрахователния договор. Съгласно закона за застраховането, компанията е длъжна да обезщети щетите, причинени на застрахования в резултат на реализирал се риск.

Сред най-разпространените случаи са:
• пожар
• наводнение
• кражба
• заболявания, злополука с получени наранявания – ако е сключен договор за медицинска застраховка, който защитава живота и здравето;
• пътни инциденти. Въз основа на задължителната автомобилна застраховка, известна като застраховка Гражданска отговорност, водач ще получи обезщетение от застрахователя на виновника за инцидента;
• извънредни събития при пътуване в чужбина. Заболявания, злополуки, изгубен багаж, спасителни разходи и други са обект на застраховката за пътуване в чужбина.


Във всички тези ситуации човек трябва да се свърже с представителите на своята застрахователна компания възможно най-скоро, да съобщи за проблема и да се консултира за следващите стъпки.


Сроковете за уведомяване са записани в общите условия към застрахователния договор. Те варират от 24 ч до 30 дни.
Изплащане на обезщетение или изпращане на писмо с отговор за отказ или писмо, изискващо допълнителни документи, застрахования ще получи до 15 дни.

Какво да направите, ако е настъпило застрахователно събитие?
В критична ситуация всеки може да се обърка, но все пак си струва да се “съберете” и да се опитате веднага да се обадите на посочения от компанията номер или да осведомите своя застрахователен брокер.
Там ще отговорят на въпроса дали събитието, което е настъпило, е застрахователно събитие и какви действия да предприемете.
Ако притежателят на полицата е в чужбина, той ще се свърже с партньорска организация, която ще окаже подкрепа на туриста.
В случай на повреда на имуществото на застрахования имот, трябва да се опитате да намалите последствията, да положите усилия за ограничаване на вредата.

Застрахователните компании могат също да поискат допълнителни документи. Най-често е необходимо да се потвърди размерът на причинените щети. Това могат да бъдат фактури, разчети на извършени ремонтни дейности, различни актове.