Karoll Standard Няма коментари

Планинска застраховка – достъпна и нужна!

Зимата е периодът, в който най-много туристи се отправят към планините за практикуване на зимни спортове. Удоволствието, което ни дава карането на ски, сноуборд или просто разходката сред красивата природа е несравнимо. Важно е обаче да помислим и за сигурността ни в планината.

За съжаление инциденти се случват, а ДЕЙНОСТТА ПЛАНИНСКО СПАСЯВАНЕ Е СКЪПО СТРУВАЩА ДЕЙНОСТ.

За да сме спокойни  на българския застрахователeн пазар, се предлага Планинска здравна застраховка. Целта на застраховката е да покрие направени разходи. Като тези на Планинската спасителна служба и на БЧК по оказването на помощ на пострадал в планината. Покриват се и сумите по издирването, спасяването и евакуацията му в случай на нужда.

Това е алтернатива на директното разплащане с Планинската спасителна служба.

Разхода за планинска застраховка е толкова минимален, че по-важнотото в случая е да ИМАМЕ ИДЕЯТА ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА СЕБЕ СИ.

 Застраховката е по възможностите на всеки, който практикува планински спортове и туризъм. Тя варира като стойност може да започва от 20- 30 лв на година, за лимит на разходи до 1000 лв. на година (лимита за разходите започват от 1000 лв. и се избира от клиента). Полицата може да се сключи и само за ски сезона – един, два, три месеца и т.н.. За сравнение, при нещастен случай на ски-писта, за спасителната работа на Планинската спасителна служба сумата е 400 лв. и сумата за транспорт – 160 лв, така се заплаща общо 560 лв и нагоре. На фона на скъпите ски екипи и оборудване, които голяма част от нас си позволяват годишната сума за застраховка е достъпна.

Планинската здравна застраховка отдавна е практика за жителите на европейските планински държави.  Там е немислимо да практикуваш ски, алпинизъм, сноуборд, парапланеризъм, планински велосипед, туризъм и да нямаш планинска застраховка. Това дава сигурност. Също така е и е  икономически изгодно, защото ако няма застраховка, пострадалият във всички случаи следва да заплати в брой разходите по спасителните операции.

Наслаждавайки се на любимите си занимания в планината, е важно да се подсигурим и да си създадем културата за ползване на този продукт. Планинската застраховка ще започне да навлиза в бита ни все повече и повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *